Logo Takkraft
  • Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Bli motståndskraftig med takets kraft

Bli motståndskraftig med takets kraft!

Investera i solceller.

Förekomsten av solceller i hemmen ökar, det är en investering i sin bostad och i framtiden. Men varför ska du investera just nu, är det sant att de är billigare just nu än det någonsin har varit?

Solceller har funnits sedan 1950-talet där de först användes till satelliter i rymden, sedan 1970-talet har de använts på jorden och sakta men säkert blivit allt mer förekommande i hemmen och hos företag som satsar på en grön omställning. 

Vad är en solcell?
En solcell alstrar el när solens strålar träffar cellen och det uppstår en elektrisk spänning mellan fram och baksida. Metallkontakterna i cellen plockar sedan upp laddningen och det bildas likström. För hushåll används dock växelström och därför krävs det att en växelriktare kopplas på så den kan omvandla likström till växelström.

En solcell kan bara producera en liten mängd ström och därför seriekopplar man ihop flera celler som tillsammans skapar en solpanel. 

Varför ska jag investera i solceller just nu? 

I och med normaliseringen har priset sjunkit, även ökad tillverkning av solceller, högre konkurrens bland företag och samhällsförändringar har påverkat priserna. 

Idag är det faktiskt så att solceller aldrig varit billigare. Med det numera låga elpriset och den tidigare väldigt höga efterfrågan på solceller har det blivit köparens marknad. Förutom billigare pris och att en investering bidrar till den gröna omställningen, är en annan fördel att attraktionsvärdet på bostaden stiger. Något många i fastighetsbranschen och solcellsbranschen vittnar om, bland andra Booli och SBAB som undersökt detta.

Bild från solcellskollen.se. När man räknar på priset av solceller gör man det i watt.

Vi lever i ett samhälle med ökad oro och som ständigt genomgår förändring. Att hållbara framtidsinvesteringar ses som attraktivt för bostadsköpare och fastighetsägare kan ses som en naturlig följd. 

Med solceller har du möjlighet att bli motståndskraftig mot snabba förändringar, exempelvis mot elmarknadens upp och nedgångar. Du kan till och med tjäna pengar på elmarknaden genom att sälja produktionsöverskottet tillbaka till nätet.

Solcellerna ger dig också möjligheten att fortsätta ha ström under ett strömavbrott genom att installera Reservkraft, även kallt Ödrift eller Off-grid. Detta är en beredskapsåtgärd där man inte är beroende av det nationella transmissionsnätet då hushållet eller området kan gå över till att ta energi från ett geografiskt avgränsat elektriskt nät som inte har förbindelser med närliggande elnätsområden. Elproduktionen och förbrukningen kommer i detta läge istället att balanseras på Önätet. Detta är en tilläggstjänst på din solcellsanläggning.

Solcellsmarknaden fortsätter utvecklas, tekniken blir fortsatt bättre och nya lösningar kommer årligen. Att investera i solceller kan vara ett stort beslut, men du kommer inte ångra dig. Vi finns för er och erbjuder kostnadsfria offerter och rådgivning för att se över vad som skulle vara möjligt för just dig och din bostad! Kanske är det även något din BRF vill satsa på för att öka värdet på byggnaden?

Skribent: Sara Österberg

Publicerad:

Vi använder cookies för att undersöka hur vår hemsida används och ge våra besökare bästa möjliga upplevelse.
Läs mer om våra cookies.