Logo Takkraft
  • Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Fördelar med batterilager

Fördelar med batterilager

Solcellsbatterier används för att lagra elen solcellerna producerar. Mindre känt kanske är att du har nytta av ett batterilager även om du inte har solceller. Läs mer om fördelarna med batterilager.

Solcellsbatteri

Visste du att man har nytta av ett solcellsbatteri även om man inte har solceller? Solcellsbatterier kallas även för batterilager, och är skapade för att lagra ström. På samma sätt som att du kan lagra el från solcellerna kan köpa el från elnätet och lagra i batteriet. När man sparar ström som solcellerna producerar möjliggör man nyttjandet av egenproducerad energi även när solen inte är framme. När du köper el från elnätet och lagrar det i batteriet kan du ställa in ett batterischema på ett sådant sätt att den fylls när elen är som billigast och använd när du behöver. Lär dig att ställa in ett batterischema.

Användandet av batterilager blir allt vanligare och kommer också bli allt mer nödvändigt för att stötta Sveriges elnät. Samhället fortsätter att expandera snabbare än vad vi hinner bygga ut elnätet och då är batterilager ett bra hjälpmedel.  

Fyra saker du kan använda ditt batteri för:

  1. Reservkraft

  2. Kapa effekttoppar

  3. Balansering av elnätet

  4. Kompensera kapacitetsbegränsningar

Reservkraft

Reservkraft är en beredskapsåtgärd för att säkerställa elförsörjning i mindre eller större områden. Vi har tidigare pratat om reservkraft och det är något som batterilager möjliggör.

Håll batteriet laddat med ström från solceller eller att från elnätet. Detta gör att du alltid har extra ström tillhands i fall av strömavbrott när exempelvis din verksamhet eller något i huset kräver ständigt strömtillförsel. För vissa är detta vara en bra lösning att undvika en katastrof.

Läs mer om Reservkraft

Kapa effekttoppar/peak shaving

År 2027 ska effekttariffer implementeras hos svenska elnätsägare enligt Energimyndigheten. När detta sker kommer kundernas elavgifter baseras på dessa effekttoppar, vilka uppstår när man använder flera elapparater samtidigt, exempelvis laddar bilen, diskmaskin, TV och dammsugare. Höga effektkostnader driver alltså upp priset på elräkningen. För att hålla ned kostnaden behöver du sprida ut din elanvändning. För vissa elbolag är detta redan verklighet och är du intresserad kan du kolla med ditt elbolag vad som gäller för dem.

Förutom elförbrukning påverkas elräkningen av storlek på huvudsäkringen. Kostnaden för huvudsäkringen är en fast avgift som säkerställer tillgång av el till fastigheten och varierar beroende på storlek. Ju mer el som förbrukas desto större huvudsäkring krävs. 

Med ett batterilager/solcellsbatteri kommer du kunna kapa effekttoppar, kallas även peak shaving, och jämna ut effekten för att minska priset. I vissa fall möjliggöra byte till en mindre huvudsäkring. Även om detta redan är vanligt för dem med huvudsäkringar runt 63-125A kommer de alltså bli allt vanligare även för dem med mindre huvudsäkringar, som exempelvis villaägare. Vill du förbereda dig kan du investera i ett batterilager redan nu. För det finns även flera andra fördelar med ett batterilager.

Kapa toppar med batterilager

För att kapa effekttoppar med ett batteri ska du fundera på batteriets effekt (kW) och lagringskapaciteten (kWh). Hur mycket kW och kWh du behöver beror på dina effekttoppar, för att identifiera dem ska du kolla på datan från ditt elbolag. Där kan du se om du hittar ett mönster för att se om du ska ha ett batteri med hög kW eller kWh. Titta på om de är långa och ihållande eller är de korta och snabba. När en effekttopp nås kan batteriet ställas in på ett sådant sätt att den kickar in och tillför egen ström för att kapa effekten innan toppen är nådd. För att det ska fungera krävs ett fulladdat batteri och att den kan ladda ut snabbt. 

Balansering av elnätet

Balanstjänster används för att balansera elnätet och upprätthålla elförbrukning och elproduktion i realtid. I Sverige är det Svenska kraftnäts uppdrag att hålla frekvensen balanserad på 50 Hz. De strävar efter att hålla en frekvens mellan 49,9 - 50,1 Hz och allra helst på 50 Hz. För att säkerställa frekvensnivåerna säkrar Sverige upp med reserver som automatiskt kickar in när de behövs. Bland annat köper man in balanstjänster (stödtjänster) för att fungera som en del av den reserven.

Här kan du som privatperson eller företag delta med ditt batterilager. Du kan alltså hjälpa Svenska kraftnät när de behöver använda sig av reserver och på så sätt erhålla ersättning.

Läs mer om balanstjänster.

Kompensera kapacitetsbegränsningar

Elnätet har bara en viss kapacitet och hur stor den är varierar beroende på vilket elnätsområde du är i. Behöver du av någon anledning mycket större tillgång till energi än vanligt kan du kompensera med batterilager. Vattenfall Energy Plaza ger ett bra exempel på detta i en artikel, här kommer ett uttag: 

“2019 hölls världens första hållbara VM, som delvis möjliggjordes tack vare att Vattenfall gick in som Smart Energy Partner. Inför eventet installerade man bland annat temporära laddplatser, som kunde användas av besökare, för att ladda ett antal eldrivna skotrar och för att ladda de elbilar som Audi hade på plats. Elnätet behövde, inte helt oväntat, förstärkas under alpina VM, och det gjorde man med ett avancerat batterilager. Detta är ett exempel på när batterier löst kapacitetsbegränsningar i nätet.”

Läs artikeln i sin helhet här.

Vill du ha en kostnadsfri offert?

Låter batterilager som något för dig? Kontakta oss för att få en offert!

Skribent: Sara Österberg

Publicerad:

Vi använder cookies för att undersöka hur vår hemsida används och ge våra besökare bästa möjliga upplevelse.
Läs mer om våra cookies.