Logo Takkraft
 • Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Reservkraft- att leva utanför elnätet

Reservkraft (Off-grid): att leva utanför elnätet

Att leva utanför elnätet är möjligt med hjälp av reservkraft. En installation av reservkraft innebär att du inte behöver förlita dig på det nationella transmissionsnätet och att du blir motståndskraftig mot yttre faktorer.

Kostnadsfri offert

Reservkraft är en beredskapsåtgärd för att säkerställa elförsörjning till större och/eller mindre geografiska områden i händelse av strömavbrott. Området kan vara litet som ett hus eller stort som ett bostadsområde. Reservkraft kallas även för off-grid och/eller Ödrift.

För att leva off grid och/eller kunna säkerställa ström i händelse av strömavbrott kan du investera i ett solcellsbatteri (batterilager) och solceller. Dina solceller producerar ström och ditt batteri lagrar den, för att finnas när du behöver. Utöver solpaneler och batteri behövs en off- grid modul eller funktion som kan styra om strömmen från solcellerna tillbaka till huset utan att kontakta elnätet. Med andra ord tar den bort koppling till elnätet och du bildar ett eget kraftnät. En stor fördel med egen reservkraft är att du blir motståndskraftig mot yttre faktorer som kan påverka det nationella transmissionsnätet negativt.

Med elnätet (On grid)

När elnätet är på fungerar dina solceller så här: 

 1. Solcellerna laddar batterierna → 

 2. Växelriktaren omvandlar strömmen och skickar vidare elen till elcentralen → 

 3. Elcentralen kan antingen skicka in strömmen från solcellerna direkt i huset, ta el direkt från elnätet till huset eller ladda upp solcellsbatterierna när det är som billigast att köpa el från elnätet.

Reservkraft (off-grid)

Vid strömavbrott ändrar modulen riktning på strömmen för att den ska stanna inom det avgränsade området:  

 1. Solcellerna laddar batterierna → 

 2. Växelriktaren omvandlar strömmen och skickar vidare elen till modulen → 

 3. Elen går via modulen på väg till elcentralen som ser till att strömmen stannar i huset alternativt området och inte går ut till elnätet. Modulen möjliggör alltså att den egenproducerade elen kan försörja ett område. →

 4. Elcentralen är den som sedan driver alla komponenter i huset som är beroende av el och skickar in växelströmmen in i huset.

Säkerställ ett konstant flöde av ström

Har du bara solpaneler och en reservkrafts modul/funktion behöver anläggningen producera ström i samma takt som den förbrukas för att säkerställa försörjning. Huset förbrukar då strömmen direkt från solcellerna. Men vad händer när solen gått ner, blir man då strömlös? Svaret är nej med ett solcellsbatteri (batterilager). I ett solcellsbatteri kan du lagra strömmen som produceras från solcellerna tills dess att du behöver använda den. Batteriet laddas upp med el- produktionen från solcellerna.

Det är även möjligt att kombinera solpanelerna med en annan energilösning. Sigenergys reservkrafts modul “Energy Gateway” gör det möjligt att koppla ihop fler energilösningar i samma anläggning. Vilket också är användbart för att säkerställa ström i olika väder.  

Vi installerar reservkraft!

På Takkraft kan vi hjälpa dig med installation av reservkraft! Vi rekommenderar Sigenergys eller Sungrows off-grid lösningar. Både Sigenergy och Sungrow erbjuder 3-fas Off grid, vilket innebär att de klarar av att driva hela huset samtidigt. Installerar du 1-fas off- grid kommer den endast att försörja en del av huset då effekten inte är tillräckligt hög.

Off- grid mätning

Innan installation måste vi besöka din fastighet för att genomföra en off-grid mätning. Under den mäter vi att jorden har rätt värde, går igenom elcentralen för att se om den kräver ombyggnad och ser hur allt kan placeras.

Kommande nyhet från Sigenergy!

Snart kan du koppla in bilbatteriet i din Energy Gateway och använda bilbatteriet som en sorts reservkraft för att driva hela huset vid behov!

Skribent: Sara Österberg

Publicerad:

Fler inlägg

Alla inlägg →

Vi använder cookies för att undersöka hur vår hemsida används och ge våra besökare bästa möjliga upplevelse.
Läs mer om våra cookies.