Logo Takkraft
  • Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Väder, väderstreck, lutning och underhåll

Väder , väderstreck, lutning & underhåll

Vi får ofta frågor som hur vädret påverkar elproduktionen, spelar takets lutning någon roll för effekt och hur man underhåller panelerna. I detta inlägg ska vi försöka besvara frågor som dessa.

Taklutning & väderstreck 

När du beställer en solcellsanläggning av oss är det flera saker vi tar in i beräkningen innan du kan få ett utkast på slutresultatet. Åt vilket håll lutar ditt tak, i vilket väderstreck är huset placerat, finns det hinder i vägen eller stora träd nära? Allt räknas in för att i nästa steg besluta panelernas position på taket så att din anläggning får maximal effekt från solen. Exakt hur solpanelerna placeras på taket beror på lutning och takets material. Har man exempelvis ett väldigt platt tak under 5 grader vill man vinkla panelerna söderut ca 10-15 grader för att fånga mer sol. Det går endast att vinkla upp panelerna om det är ett papptak eller gummitak, så det kan fästas i ballastsystemet

I projekteringssystemet ritar våra projektörer/säljare upp ditt hus för att räkna in faktorerna, de kan se hur solen rör sig under dagen och få en procent på potentiell elproduktion under ett år. Du ska fundera på när du använder mest el, är det på morgonen, eftermiddagen eller kvällen? Många hushåll använder inte så mycket el på morgonen för de åker direkt till jobbet. På eftermiddagen däremot ska alla hushåll tvätta, diska, laga mat och kolla på TV vilket gör att elpriserna sticker iväg. Då är det perfekt att kunna lagra el i ditt batteri under dagen och använda det på eftermiddagen.

Vilket väderstreck är bäst?

Vår försäljningschef Micke berättar att det bästa läget och taklutning man kan ha är söderläge med en lutning på 35-45 grader. Det ger dig mest produktion över ett år, men det betyder inte att ett annat läge är dåligt. 

Har du sydväst rekommenderar vi att bara ha solceller på en sida av taket. Då kommer solcellerna att producera el runt lunch och under eftermiddagen. Vilket innebär att du kan använda din egenproducerade el när du kommer hem efter jobbet och ska diska, tvätta etc.

Med sydöst läge får du uppåt 90-100% sol på förmiddagen och under dagen, beroende på takets lutning. Sätter du även paneler på andra sidan på ett tak med relativt låg lutning kan du få bra soltimmar under eftermiddagen också. 

Har du ett östväst och ett tak med 35-45 grader lutning har du sol under både förmiddag och eftermiddag, såvida du har paneler på båda sidorna. Det ger ca 75% solstrålning på båda sidor. Att ha på båda sidor i detta läge gör att anläggningen blir mindre känslig mot varierande dagar med moln och sol. 

Bästa läge på taket för maximal egen användning av elproduktionen.

  1. Söderläge 

  2. Sydväst

  3. Sydöst 

  4. Östväst 

Ritar vi upp ditt hus och ser att du skulle få en elproduktion på mindre än 70% på en sida/ställe brukar vi inte rekommendera att sätta panelerna där. Det vi gör i lägen som dessa är att vi ger våra rekommendationer till kunden, tar fram en kostnadskalkyl och diskuterar möjliga vägar, men i slutändan är det självklart kundens beslut. 

Väder & årstider

Att sol och solceller hör ihop förvånar ingen och under en riktigt solig sommardag får du ut det mesta av din anläggning. Med varierande väder som det kan vara i Sverige är vi noga med att ta med vädret i beräkningen  när vi beslutar placering av solpanelerna. Vi rekommenderar därför att du kompletterar din anläggning med ett batteri. Så att du under molniga dagar kan köpa el från nätet och fylla batteri med el under de billiga timmarna på dygnet och spara pengar med din solcellsanläggning. 

Kan solpanelerna gå sönder på grund av vädret i Sverige? 

Ja, de kan gå sönder, men det krävs mycket höga temperaturer. Något som i Sverige skulle ses som mycket ovanligt. 

Flera frågar också om mycket snö kan förstöra dem. Svaret är nja, det beror på hur mycket snö det är och lutningen på taket. Tryck som är fördelat jämnt över panelen som snö kommer inte förstöra panelen och ju mer lutning desto lättare åker snön av. Men det är av yttersta vikt att du anställer ett solcellsföretag som är seriöst och som har koll på montagets inverkan på hur mycket tryck panelerna klarar. Monteras panelerna fel och med fel material är det mer troligt att de går sönder. 

Exempel på tryck som är farligt för solpanelerna är; ett fallande träd eller en golfboll. Alltså något som träffar panelen snabbt och hårt.

Elproduktion under året

Här finner du en ungefärlig graf på hur mängden elproduktion kan variera under ett år. Det kan se olika ut beroende på anläggningens storlek och väderleken under året. I snitt kan en normalstor anläggning på en månad producera mellan 150- 1500 kWh. Om 100% är all den el din anläggning producerar på ett år kan du räkna med att mer än 50-70% av den produceras under våren och sommaren. 

Såhär har det ungefär sett ut de senaste åren, men detta kan ändras i framtiden.

Underhåll

Ska du upp på taket för att kolla dina paneler rekommenderar vi starkt att använda ordentlig säkerhetsutrustning för att minimera risken för fallolyckor. Det kan till och med vara bättre att du anställer någon som gör detta åt dig. Tänk på att du aldrig ska kliva på solpanelerna då det kan orsaka mikrosprickor, även om cellerna ligger skyddade under glaset.

Vi rekommenderar att du kollar igenom din anläggning ungefär två gånger om året för att upptäcka skador. 

→ Vår

En bra tidpunkt för att checka din anläggning är på våren när snön smält bort. 

Här är några steg du kan följa:

  • Inspektera dina solcellspaneler noggrant när du står på marken för att upptäcka eventuella skador. Se till att det inte finns sprickor eller skador som kan ha uppstått under vintern.

  • Kontrollera att kablar inte är i kontakt med vassa kanter, särskilt i kabelböjarna.

  • Se till att alla synliga kablar är i gott skick och inte har skador från ex.  gnagare.

  • Regelbundet granska larmindikatorerna på växelriktarna för att säkerställa att de fungerar korrekt.

  • Undersök din anläggning för eventuella tecken på vattenläckage, särskilt efter perioder med kraftigt regn.

  • Behöver du rengöra panelerna ska du göra det med regnvatten, exempelvis om det är mycket pollen. Kranvatten kan bilda kalkbeläggningar på panelerna. 

→ Höst/ vinter

För elproduktionens skull behöver du varken skotta bort snö eller rengöra panelerna. Mycket av smutsen regnar bort och lite el produceras under vinterhalvåret. Kostnaden att avlägsna snö från panelerna är oftast högre än värdet på den elproduktionen som kan gå förlorad och har du dessutom ett lutande tak kommer snön snabbt åka av när det töar.

Vi pratade tidigare om tryck från snö och hur det påverkar panelerna. Även om trycket snön skapar på panelerna inte nödvändigtvis är farligt kan borttagning av snö i slutändan förlänga båda panelerna och takets livslängd. Bestämmer du dig för att avlägsna snö och löv är ett säkert sätt att använda ett teleskopstativ med en gummiskrapa, men ta gärna hjälp för detta av säkerhetsskäl.  

Med digital uppföljning av solcellsanläggnings produktion i appen till växelriktaren, kan du själv följa och säkerställa att anläggningen producerar som förväntat. Om du märker avvikelser, tveka inte att kontakta oss för support och rådgivning!

Skribent: Sara Österberg

Publicerad:

Vi använder cookies för att undersöka hur vår hemsida används och ge våra besökare bästa möjliga upplevelse.
Läs mer om våra cookies.